Kremasjon


Her finner du informasjon om kremasjon i Eidsvoll og Hurdal kommuner, samt mer om kremasjon generelt.


Foto: Wenche Ruud

 

Hvilket krematorium benyttes?

Det finnes ikke krematorium i hverken Eidsvoll eller Hurdal kommuner, men innbyggere av disse kommunene sendes til Stalsberghagen krematorium, Lillestrøm. En kremasjonsavgift på kr. 6 490,- vil faktureres pårørende etter kremasjonen. For avdøde som var bosatt i Hurdal kommune, vil halvparten av denne avgiften bli dekket av Gravplassmyndigheten i Eidsvoll og Hurdal, etter tilskudd fra Hurdal kommune.
Når kremasjon er gjennomført sendes urna med asken tilbake til graplassmyndigheten i Eidsvoll og Hurdal og oppbevares der til avtalt tid for nedsetting. Pårørende orienteres i brev (digipost) med en gang urna er kommet tilbake fra krematoriet.

 

Hva er kremasjon?

Kremasjon er en alternativ form for gravferd i forhold til den konvensjonelle begravelsen. Ved kremasjon blir den avdødes kiste, vanligvis etter en seremoni, transportert til et krematorium der den blir plassert i en ovn med temperaturer opp til 1150 °C. Dette fører til at kisten og kroppen blir omdannet til aske og benrester.

Merk: Som ved begravelser, skal kremering skje innen ti virkedager etter dødsfallet.

Kremeringsprosessen tar omtrent én time, og pårørende har muligheten til å være til stede om de ønsker det. Etter kremering blir asken plassert i en forseglet og merket urne sammen med en identifikasjonsbrikke, og kan deretter bli satt ned i en grav på en offentlig gravlund. Det er også mulig å søke om å spre asken i naturen eller havet.

 

Hvorfor kremasjon?

Det er flere grunner til at noen velger kremasjon. For noen kan det være basert på religiøse eller livssynsmessige overbevisninger, mens for andre kan det skyldes begrensninger i tilgjengelig plass på ønsket gravlund eller familietradisjoner. Noen velger også kremasjon med ønske om å bli spredt på et betydningsfullt sted i naturen.